Vad Är Nootropics (Smart Drugs) & Hur Används De?

vad är nootropics

Skriven Av Katrin Kohler  |  Sakgranskad  | Uppdaterad 16 jun 2024

Nootropika, eller smarta droger, är en term som används för läkemedel och andra preparat som hjälper till att förbättra hjärnans funktioner.

Nootropika används ofta av studenter och högpresterande personer vars mål är att förbättra koncentrationsförmågan, minne och mer. I denna guide tar vi en närmare titt på vad det är för något, några exempel på populära nootropika läkemedel, samt hur dessa används.

Vad Är Nootropics?

Nootropics (eller nootropika på svenska) är läkemedel som ökar användarens mentala förmåga, utan att förse de med några allvarliga negativa biverkningar.

Det kan handla om att förbättra användarens arbetsminne, koncentrationsförmåga, minnesförmåga, humör, inlärningsförmåga och mycket mer som har med hjärnans kapacitet att göra.

Den rumänska psykologen och kemisten Dr. Corneliu E. Giurgea, nootropikernas grundare, var den förste som försökte definiera nootropikerna. Han utvecklade sex nyckelkriterier för att kvalificera ämnen som äkta nootropika. Dessa var:

 1. Förbättring av minne och inlärning
 2. Förbättrad kognition vid stress
 3. Skydd av hjärnceller (neuroprotektivt).
 4. Underlättar kommunikationen mellan cellerna.
 5. Stöds av forskning på människor som visar på bioaktivitet i hjärnan.
 6. Avsaknad av de vanliga farmakologiska effekterna av psykotropa läkemedel.

Enligt den strängaste definitionen finns det bara en handfull verkliga nootropiska läkemedel. Men i takt med att vetenskapen har lärt sig mer om hjärnan och identifierat fler hjärnfrämjande kosttillskott sedan 1960-talet har den ursprungliga definitionen utvidgats dramatiskt.

I dagens klimat tenderar vi istället att se alla kosttillskott som kan hjälpa hjärnans funktioner som ett nootropiskt läkemedel.

nootropika läkemedel

Vad Används Nootropika Till?

Vi berörde tidigare att nootropiska läkemedel har som mål att bidra till en bättre, mer effektiv och hälsosam kognitiv förmåga. Mer specifikt tenderar människor att använda dessa läkemedel för att förbättra bland annat:

 • Minne - Traditionella endimensionella långtidsminnepiller har utvecklats till dynamiska nootropics för korttidsminne, minnesåterkallelse, inlärning med mera.
 • Mental energi - Hjärnan har höga energikrav. När hjärnans energi blir låg blir de mentala funktionerna lidande. Nootropiska kosttillskott kan både ge hjärnan bränsle och optimera energimetabolismen i hjärnan, vilket bidrar till att naturligt föryngra den kognitiva prestandan.
 • Uppmärksamhet - Nootropics förbättrar olika aspekter av uppmärksamhet, fokus och koncentration; dessa kognitiva funktionsfördelar kan ge användarna ett försprång i produktiviteten.
 • Inlärning - Studenter inom akademin och livslånga inlärare kan dra nytta av nootropics olika förbättringar för kognitiva inlärningsprocesser som minnesbildning, lagring och återkallande.
 • Humör och psykisk hälsa - Nootropics som hjälper till med avslappning, självförtroende, humörbalans, motivation, sällskaplighet, ångest, lycka med mera kan optimera den kognitiva funktionen och förbättra livsprestationen.
 • Kreativitet - Nootropa läkemedel som stämmer av hjärnvågorna kan främja ett avslappnat, fritt flödande tänkande som bidrar till kreativt tänkande, konstnärlig utforskning och tyst kontemplation.
 • Fysiskt - Även om de är hjärntillskott finns nootropics nu i sportnäringskanonen på grund av deras förmåga att förbättra motivation, träningsintensitet och fokus i gymmet.
 • Stressresistens - Nootropiska medel, särskilt den klass av örter som kallas adaptogener, har väldokumenterade fördelar mot stress. Stressreducering kan förbättra hjärnans prestanda hos alla från multitasking-proffs till tävlingsidrottare.

Vilka är de bästa nootropics för ADHD?

Nootropiska läkemedel är alltmer efterfrågade av personer med ADHD (attention deficit hyperactivity disorder). Vissa söker nootropics som ett alternativt medicinskt alternativ i stället för (eller i kombination med) farmaceutiska smarta läkemedel.

Även om de är effektiva kan receptbelagda smarta läkemedel som stimulantia ha biverkningar som tvingar vissa personer att prova naturliga nootropics som ett sätt att hantera ADHD-symptom.

Nootropics som påverkar hjärnans kemikalier, särskilt dopamin, betonas i ADHD-tillskott. Kognitionsförstärkande nootropika kan också bidra till att skärpa den allmänna mentala prestandan när uppmärksamhetsproblem föreligger. Fosfatidylserin (PS) och L-Tyrosin kan vara två av de mest lovande nootropika för ADHD.

Fungerar Nootropics?

Den kanske viktigaste frågan är vare sig dessa nootropiska läkemedel fungerar eller inte, men tyvärr finns det inget simpelt svar på denna fråga. Det finns säkert över 100 olika nootropika du kan köpa i kosttillskott form, och verkligheten är att vissa av de fungerar medans andra inte gör det.

Dess effekter är också mycket individuella, vilket innebär att något som fungerar för en viss användare inte nödvändigtvis producerar samma resultat hos någon annan.

Det är fortfarande en väldigt ung marknad, och många av dessa saknar omfattande studier som kliniskt kan bevisa dess effekter. Med det sagt ser det lovande ut, och allt fler anekdotiska rapporter från individer som har använt dessa kommer med positiva recensioner.