Q10 Och Viktminskning: Fungerar Det?

q10 viktminskning

Skriven Av Katrin Kohler  |  Sakgranskad  | Uppdaterad 21 maj 2024

Q10 kan potentiellt bidra till viktminskning, men det är inte en mirakelkur. Det kan ge viss hjälp på resan, men hälsosam kost och motion är fortfarande nyckeln. Låt oss ta en närmare titt på varför.

Koenzym Q10, oftast kallat Q10, är en antioxidant som kroppen producerar naturligt. Den spelar en central roll i energiproduktion och skyddar celler från oxidativ skada. Men hur påverkar Q10 viktminskning? Kan det hjälpa oss att gå ner i vikt?

Q10 och metabolism

Q10 är inblandad i produktionen av adenosintrifosfat (ATP), en molekyl som fungerar som kroppens huvudsakliga energikälla. En ökad ATP-produktion kan öka metabolismen, vilket kan hjälpa till med viktminskning. Men betyder det att att ta Q10-tillskott faktiskt kan hjälpa dig att gå ner i vikt? Svaret är komplicerat.

Vad säger forskningen?

Det finns några studier som visar ett samband mellan Q10-tillskott och viktminskning, men resultaten är inte entydiga.

En studie publicerad i Journal of Dietary Supplements 2018 fann att kvinnor som tog Q10-tillskott och deltog i en viktminskningsplan hade en större minskning av kroppsvikt och kroppsmasseindex (BMI) jämfört med de som bara följde viktminskningsplanen. Studien föreslår att Q10 kan förbättra effektiviteten av en diet- och träningsplan.

Däremot, en studie publicerad i European Journal of Nutrition 2015 fann ingen signifikant effekt av Q10-tillskott på viktminskning hos överviktiga individer.

Är Q10-tillskott rätt för dig?

Om du överväger att ta Q10-tillskott för att hjälpa till med viktminskning, finns det några saker att tänka på.

  1. Biverkningar: Q10-tillskott är generellt säkra, men de kan ge biverkningar som magbesvär och illamående. I höga doser kan Q10 även interagera med blodtrycksmedicin och blodförtunnande mediciner.
  2. Kostnad: Q10-tillskott kan vara dyra, och forskningen är ännu inte entydig om de verkligen bidrar till viktminskning.
  3. Inget substitut för hälsosam livsstil: Q10-tillskott bör inte ses som ett snabbt fix för viktminskning. En balanserad diet och regelbunden motion är fortfarande de mest effektiva metoderna för långsiktig viktminskning.

Slutsats

Q10 kan potentiellt hjälpa till med viktminskning, men det är inte en mirakelkur. Det kan ge viss hjälp på resan, men en hälsosam livsstil med balanserad kost och regelbunden motion är fortfarande det bästa sättet att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt. Om du överväger att ta Q10-tillskott, bör du rådgöra med din läkare för att se om det är lämpligt för dig.