Koenzym Q10: Effekter, Bieffekter, Dosering & Mer

q10 guide

Skriven Av Katrin Kohler  |  Sakgranskad  | Uppdaterad 16 jun 2024

Coenzym Q10 är en molekyl som finns i mitokondrierna och som har en avgörande roll för kroppens energiproduktion. Det spelar också en viktig roll i det endogena antioxidantsystemet.

Vad är Q10?

Koenzym Q10, ofta förkortat till Q10, är en antioxidant som kroppen naturligt producerar. Q10 används av cellerna för att producera energi som behövs för celltillväxt och underhåll. Den fungerar också som en stark antioxidant, vilket innebär att den skyddar kroppen mot skadliga molekyler, så kallade fria radikaler.

Q10 finns i varje cell i kroppen, men nivåerna kan variera. Högst koncentrationer av Q10 finns i hjärtat, levern, njurarna och bukspottkörteln. Efter ungefär 30 års ålder börjar kroppens naturliga produktion av Q10 att minska, vilket kan leda till lägre nivåer i kroppen.

Fördelar Med Att Använda Q10

Q10 har flera hälsofördelar, inklusive:

 1. Förbättrad hjärtfunktion: Q10 kan hjälpa till att förbättra hjärtfunktionen och förebygga hjärtrelaterade problem. Den hjälper till att skydda hjärtat från oxidativ stress och inflammation, och det finns studier som tyder på att Q10 kan hjälpa till att förbättra symptom på hjärtsvikt.
 2. Energiproduktion: Q10 spelar en central roll i produktionen av adenosintrifosfat (ATP), vilket är en huvudkälla för cellulär energi. Att ta Q10-tillskott kan därför förbättra energinivåerna.
 3. Antioxidant förmåga: Som en antioxidant skyddar Q10 cellerna från skador orsakade av fria radikaler. Det kan också återställa andra antioxidanter som vitamin C och E till deras aktiva former.
 4. Förbättrad träningsprestanda: På grund av dess roll i energiproduktionen kan Q10 förbättra fysisk prestanda och minska träningsutmattning.
 5. Stöd för neurologisk hälsa: Forskning tyder på att Q10 kan ha neuroskyddande effekter, och det undersöks för potentiell användning vid tillstånd som Parkinsons och Alzheimers.

Optimal dosering av Q10

Q10 finns tillgängligt som kosttillskott i form av kapslar, tabletter och oral lösning. Rekommenderade doser varierar beroende på individens ålder, hälsa och eventuella sjukdomar.

För allmänt välbefinnande rekommenderas ofta en dos på 30 till 200 mg per dag. För specifika tillstånd som hjärtsvikt, hypertoni eller muskeldystrofi, kan doser upp till 300-600 mg per dag rekommenderas. Det är alltid bäst att börja med den lägsta dosen och gradvis öka efter behov och tolerans.

Det är viktigt att notera att Q10-tillskott bör tas med mat, eftersom det är fettlösligt och absorberas bättre med fettrik mat.

Biverkningar av Q10

Q10 är allmänt ansedd som säker med få biverkningar. Men som med alla kosttillskott, kan vissa människor uppleva biverkningar, inklusive:

 • Matsmältningsbesvär
 • Illamående
 • Diarré
 • Aptitlöshet

I de flesta fall är dessa biverkningar milda och försvinner när kroppen vänjer sig vid tillskottet. Det är dock alltid bäst att prata med en läkare innan du börjar ta Q10, särskilt om du har en kronisk sjukdom eller tar andra mediciner.

Eventuella livsmedelskällor till Q10

Q10 finns naturligt i vissa livsmedel, inklusive:

 • Organ kött (hjärta, lever, njure)
 • Biff
 • Sojabönor
 • Sardiner och makrill
 • Jordnötter
 • Sesamfrön
 • Broccoli

Men det är viktigt att notera att de mängder Q10 som finns i dessa livsmedel är mindre än de mängder som finns i kosttillskott.

Alternativ till Q10

För de som inte kan ta Q10, finns det alternativa antioxidanter och tillskott som kan hjälpa till att stödja cellenergi och hälsan:

 • Vitamin E: Vitamin E är en kraftfull antioxidant som skyddar kroppens celler från skador.
 • Vitamin C: Vitamin C är också en antioxidant och spelar en viktig roll i kroppens immunsystem.
 • B-vitaminer: B-vitaminer, inklusive B1, B2, B3, B5, B6, B12, folsyra och biotin, spelar en viktig roll i cellmetabolism och energiproduktion.
 • Magnesium: Magnesium är inblandat i flera processer som stöder energiproduktion på cellulär nivå.

Sammanfattning

Koenzym Q10 är en viktig antioxidant som produceras naturligt av kroppen och spelar en central roll i cellenergi produktion. Medan kroppen producerar mindre Q10 med åldern, kan Q10-tillskott och livsmedel som innehåller Q10 hjälpa till att upprätthålla hälsan och energinivåerna. Som alltid, prata med din läkare eller apotekare innan du börjar ta ett nytt kosttillskott.